Gluten free Saffron Buns Lussekatter

Lussekatter

Det är inte alltid lätt att hitta bra recept när man är gluten intolerant, detta är det recept som jag använder varje år till mina lussebullar.

50 gram (1 paket) jäst

150 gram smör

4 dl mjölk

1.5 msk pysillum skal mjöl (fiber husk)

250 gram (1 burk) kvarg (kesella)

3 dl socker

1 krm salt

1 ägg

0.5 – 1.5 gram saffran (kan bytas mot 3 krm kardemumma)

∼ 12 dl  (720 gram) semper glutenfri mjölmix (om du använder ett annat mjöl så till sätt 1 tsk bakpulver)

+ ägg och russin till garnering.

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37ºC, häll över jästen och rör tills jästen löst sig tillsätt pysillum skalmjöl under omrörning, låt svälla i ∼10 minuter.

Tillsätt kvarg, socker, salt, ägg och saffran rör om och tillsätt där efter 10 dl av mjölet, resten sparas till utbakningen.

Jäs till dubbel storlek (30-40 minuter).

knåda degen forma Lussekatter, låt jäsa i minst 30 minuter, garnera försiktigt med russin och pensla med ägg, baka i ca 10 minuter i mitten av ugnen 225ºC.

It is not always easy to find good recipes when you are gluten intolerant, this is the recipe that I use every year to my saffron buns.

50 grams (1 packet) fresh yeast (12 grams dry)

150 grams of butter

4 dl milk

1.5 tbsp pysillum shell flour (husk fiber)

250 grams cream cheese

3 dl sugar

1 pinch of salt

1 egg

0.5 – 1.5 grams of saffron (can be replaced with 0.6 tsp cardamom)

~ 12 dl (720 gram) gluten-free flour mix semper (if you use a different flour, add 1 tsp baking powder)

  eggs and raisins for garnish.

Crumble the yeast into a bowl.

Melt the butter and add the milk, heat to 37 ° C, pour over the yeast and stir until the yeast has dissolved, add pysillum shell flour, stirring, let swell for ~ 10 minutes.
Add the cream cheese, sugar, salt, egg and saffron. Stir and add after that 10 dl of the flour, the rest saved for the knead.

Leave to rise until doubled in size (30-40 minutes).

 Knead the dough shaping Saffron Cats, let rise for another 30 minutes, garnish with raisins and gently brush with egg, bake for about 10 minutes in middle of oven at 225 º C.

Advertisements

One thought on “Gluten free Saffron Buns Lussekatter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s